2024.07.22.

Nápolyt látni és meghalni ? …

Sorrento, Capri, Nápoly, Pompei. A Nápolyi öböl a Mediteránneum egyik legszebb vidéke. Csodálatos környezet, a béke és nyugalom vidéke.

Nápolyi öböl

A Város fölé magasodó Vezuv ugyan adhatna okot egy kis aggodalomra, hiszen Pompei sorsát mindenki ismeri. De az régen volt és úgysem ismétlődik meg. Vagy igen?
Az öböl észak-nyugati részén találjuk Pozzuoli városát, egy festői öböl partján. De a környéket felkereső milliónyi turista közül talán kevesen tudják, hogy mit rejt az öböl mélye. Egy régen kitört hatalmas vulkán beomlott kürtőjét, kalderáját.
A környék látnivalói helyett most ismerjük meg egy kicsit a mélység titkait.

Az utóbbi években rendszeresen jelennek meg a világvége jóslatok, gyakran a pontos dátum megjelölésével. Azután eljön az idő és nem történik semmi, csak az ingerküszöbünk emelkedik az égig. Valahogy mindenki tudja, hogy bármikor történhet valami végzetes a földdel, hiszen az elmúlt több száz millió év alatt ez már többször előfordult. Több jelentős kihalás sújtotta az élővilágot, emberi léptékkel számolva szinte felfoghatatlanul távoli múltban.
Talán kevesen tudják, hogy az aszteroidákon kívűl a legtöbb kihalási esemény elindítója a föld volt. A mélyben szunnyadó erők, vulkánkitörések formájában bármikor végezhetnek az élettel a földön. Persze kitörések gyakran vannak, a híradásokból megtudjuk, hogy kitelepítették a lakosságot és a szakemberek is igyekeznek felkészülni az előre jelzésre.
De egy kihalást nem a kicsik, hanem a nagy kitörések okozhatják. A Szupervulkánok.
Nem nyitva geológiai vitát a szupervulkán kifejezés helyességéről, csak a tények kedvéért, mit nevezhetünk annak. Legalább 1000 köbkilométernyi kiömlő anyag és a legsúlyosabb 8-as erősség a kitörési skálán.
A kutatók szerint a legerősebb 8-as kitörést az indonéziai Toba vulkán produkálta kb. 70.000 évvel ezelőtt. A kilökődött anyag mennyisége 3000 köbkilométernyi lehetett. Összehasonlításképpen az ismert Krakatoa 25, a Théra Szantorinin 60 köbkilométernyi anyagot lövelt ki. Egyes elméletek szerint a Toba kitörése után az emberiség 60%-a pusztult el.

A Campi Flegrei

De mi szerencsére biztonságban vagyunk itt Európában, dőlhetünk hátra nyugodtan, hiszen a veszély a Yellowstone Nemzeti parkban van, Amerikában.
Kevesen ismerik azonban a Campi Fregrei-t. A „mi” szupervulkánunk a Nápolyi öbölben, Európa közepén található. Utolsó jelentősebb kitörésére kb. 40.000 éve került sor és „csak” 500 köbkilométernyi anyagot lövelt ki. Ez a kisebb kitörés egyes elméletek szerint kipusztította a Neander völgyi embert.

De milyen gondot okozhat egy kitörés?

  • Közvetlen hatásként a kiömlő láva, a forró gázok és a hamu több száz kilóméteres körben elpusztít minden élőt.
  • A magasba emelkedő finom hamu egész kontinensünket belepi, elpusztulnak a növények és az állatok, nincs élelem.
  • A légkörbe jutó anyagok eltakarják a napot, lehülést okoznak. Így hamu nélkül sem lehet megtermelni a szükséges terményeket. Ez a hatás az egész földre kiterjedhet.

A felszín alatt 3 kilométer átmérőjű magmató található, ami az utóbbi időkben egyre közelebb került a felszínhez. A feltörő gázok mennyisége és hőmérséklete is jelentősen megnőtt. A vulkán ébredezik.

De jelenleg a vidék még csendes és az egyik legkedveltebb turista célpont.

És nem véletlenül. Számtalan különleges látnivaló vár minket. A központ Pozzuoli városa. Már az ókorban is fontos településnek számított, kikötője mellett már gyógyhelyként is ismert volt, szénsavas forrásai miatt.

A Mount Barbaro Pozzuoli városa mellett

Számos római korból fennmaradt emléket találhatunk itt, köztük a város jelképének tartott Serapeumot vagy az Aphiteatrum Flaviust, amely az ókori Róma 3. legnagyobb ilyen építménye volt.

De el kell látogatni a Solfatarához is, a kénes kitöréseiről híres kráterbe.

Érdemes felkeresni a környék kráter tavait is, az Avernói és a Lucrinói tavakat is.
Az Avernói tó története különösen érdekes. Már a Rómaiak is az alvilág egyik kapujának tartották. Neve a görög eredetű Aormos, „madár nélküli” szóból származik, mert a legenda szerint a felette átrepülő madarak elpusztultak.

Avernói tó

De ha jó sorsunk ide vetett minket és hosszabb időre érkeztünk, a környéket is érdemes bejárni.

Capri szigetének szépsége közismert, de a legfontosabbat, a Kék-barlangot mindenképpen meg kell nézni. A Grotta Azurra 60 méter magas és 25 méter széles barlang, a sejtelmes kék színét a tenger alól beszűrődő fény adja.

Egy dolog biztos. A kihalásunkra még remélhetőleg ráérünk pár ezer évig.

A Nápolyt látni és meghalni mondást pedig használjuk inkább így: Addig nem érdemes meghalni, amíg nem látjuk Nápolyt.

Kiemelt kép: Photo by omnia_mutantur on Foter.com / CC BY-NC-ND